Försäkringsbolag lockar med pensionsvinster

De senaste fem åren har antalet skåningar som väljer att plocka ut sin inkomstpension innan de fyllt 65 mer än fördubblats. Många går i pension i förtid men en del väljer att fortsätta jobba och låter privata försäkringsmäklare förvalta deras inkomstpension.

Kenneth Jönsson från Kristianstad blev kontaktad av flera försäkringsbolag några månader innan sin 61-års dag.

– Jag blev lite undrande varför de kontaktade mig. Men när jag fick reda på vad det handlade om så blev jag intresserad, eftersom jag kunde öka min pension fram till 65-års ålder, säger Kenneth Jönsson.

Från den månad som man fyller 61 år kan man börja plocka ut hela eller delar av sin inkomstpension från försäkringskassan. I och med att den stora 40-talistgenerationen har kommit upp i den åldern finns det stora pengar för försäkringsbolagen att tjäna på att få dem att ta ut pension och ändå fortsätta jobba.

– Efter en beräkning att jag skulle ta ut hälften av pensionen fram till 65 års ålder så skulle jag tjäna omkring en tusenlapp mellan 65 0ch 70-års ålder, säger Kenneth Jönsson.

Bolagen lovar att de blivande pensionärerna ska få mer pengar när de väl fyller 65. Kenneth Jönsson har också blivit lovad mer pengar.

På försäkringskassan har man märkt av att försäkringsbolagen kör en ganska aggressiv marknadsföring om det här - i alla fall när börsen går bra. Men försäkringskonsulten Per-Olof Hultberg säger att man åtminstone måste tänka efter och väga för och emot.

– Man bör kontakta Försäkringskassan för att se hur mycket lägre pensionen blir resten av livet. Man bör även själv titta på vad skatteeffekten ger, säger Per-Olof Hultberg, Försäkringskassan i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".