Hög elförbrukning men ingen elbrist

Läget på den svenska elmarknaden är fortsatt ansträngt. Men det blev ingen akut elbrist på tisdagen när industrierna drog igång igen efter helgerna.
Lindringen i kylan minskar förbrukningen något. Elförbrukningen låg under tisdagsmorgonen en bit under 90 procent av maxkapaciteten. – Nu har ju temperaturen idag inte blivit så sträng och det har gått bra, säger Kurt Lindkvist, stabschef på Sydkraft nät. – Samtidigt har Sveriges äldsta kärnkraftverk, Oskarshamnsverkets gamla block, kommit igång här i helgen och även Karlshamnsverket som har fått stå i reserv i väldigt många år, där samtliga tre block nu går. Det är det ni gör när det riskerar att uppstå elbrist? – Då skall de här reservkraftverken in. Men det som ytterligare gör att Sverige klarar sig det är en omfattande elimport. Just nu kommer det in drygt 1 300 MWh från Danmark. Tyvärr är det ju koleldade kraftverk med mycket föroreningar men det måste till för att klara balansen. Just nu kommer det även import från Polen med 500 MWh och från Tyskland med 400 MWh, så att vi är beroende av grannländerna. Är det några toppnoteringar? – Det är maximalt vad man kan få in från grannländerna. – Egentligen skulle ju Danmark ha skrotat sina äldsta orenade kraftverk men de används fortfarande. Det är bra ur elförsörjningssynpunkt men det är inte bra ur miljösynpunkt, säger Kurt Lindkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista