Uppfödare drabbas hårt av blåtunga

Utbrottet av den fruktade djursjukdomen bluetongue, eller blåtunga, i Danmark kommer få stora konsekvenser även för lantbrukare i Skåne. Den skyddszon som upprättats en bit in i Sverige blir kvar i två års tid och under tiden får inga djur föras ut ur området annat än för slakt vid godkända slakterier.

En av dem som nu drabbas är John Lyngö som är uppfödare i Sjöbo.

– Ja, det kommer att bli problem eftersom jag inte får sälja några djur och det är min näst största inkomstkälla på den här gården efter mjölken. Det blir fullt överallt och man får sälja bra djur till slakt i onödan, säger han.

Ligger innanför gränsen
Ekeröds gård med sina 200 djur ligger precis innanför gränsen till skyddszonen. Det betyder att den avelsdjursauktion som John Lyngö hade planerat till våren troligen aldrig kan bli av.

– Jag vet ju inte ännu hur det kommer att hanteras, men som det ser ut är det en stor smäll eftersom jag har budgeterat att sälja mycket livdjur under det närmaste året.

Vet du ungefär hur mycket det skulle kunna röra sig om?

– Jag har budgeterat över en miljon kronor till livdjursförsäljning under nästa år.

Har funnits kring Medelhavet
Bluetongue har tidigare funnits kring Medelhavet, men snabbt spritt sig upp över Europa, troligen på grund av varmare klimat.

Sjukdomen, som är mycket plågsam, sprids mellan idisslande djur som kor och får, med hjälp av svidknott, en insekt som finns även i Sverige numera.

Efter det fall som nyligen upptäcktes i Danmark kräver därför EU att skyddszonen som även täcker 17 skånska kommuner blir kvar upp mot två år.

– Vi måste kunna bevisa att det inte finns något virus som cirkulerar bland djuren under den här tiden, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Några dispenser
För att klara den akuta situationen har Jordbruksverket gett dispens för en handfull slakterier utanför området och även djurägare som har sina djur på sommarbete innanför zonen ska kunna ta hem dem under sträng kontroll.

Men i övrigt är det alltså stopp för alla transporter ut från zonen och enligt Jordbruksverket är det än så länge inte aktuellt med någon ersättning till djurägarna.

Dåliga prognoser
Även om vintern bromsar knotten just nu så ser prognoserna dåliga ut, menar Leif Denneberg.

– Jag är definitivt orolig för att vi förr eller senare kommer att få in den här sjukdomen till Sverige med tanke på den explosionsartade utveckling som nu har varit på kontinenten det här året.

Finns det något som talar för att Sverige skulle kunna klara sig undan?

– Det finns en stor risk att vi skulle få in sjukdomen i Sverige. Däremot är det mera osäkert om den har förutsättningar att kunna spridas i sedan. Det vet vi egentligen inte i dag, säger Leif Denneberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista