Dyrt att svara på brev från European city guide

Företag som inte vill bli skyldiga European city guide över 9 000 kronor ska inte bekräfta sina uppgifter till företaget. Just nu har European city guide skickat tvivelaktiga förfrågningar till bland annat skånskt företag.

Företagen ombeds bekräfta uppgifterna i brevet och sedan retunera dem.

– Längst ner i det finstilta så står det att det kostar mig 987 euro, säger Gun Granlund i Åhus, som har ett hälsoföretag.

I ett medskickat kuvert adresserat till European city guide i Valencia ombeds företagen bekräfta och returnera uppgifterna som står förtryckta i brevet. Det står tydligt överst.

Längst ner, på avancerad engelska, framgår att det egentligen handlar om en order på 987 euro, över 9 000 svenska kronor. För detta hamnar de svenska företagens namn på en CD-rom och i en internetguide, står det.

European city guide är ökända sedan tidigare för sina tvivelaktiga metoder. Bland annat på Konsument Europa som är Konsumentverkets enhet för handel över de europiska gränserna.

– Skriv inte på och betala inte, säger Malin Andersson på Konsumentverket.

European city guide verkar skicka ut sina brev på måfå. I Bromölla fick självaste konsumentvägledaren ett sådant brev igår, precis som Gun Granlund som har ett hälsoföretag i Åhus. Ingen av dem kommer ge den förklädda fakturan vidare uppmärksamhet.