Banverket vill förlänga tillstånd

Eftersom tunnelbygget är försenat behöver Banverket ha tillstånd att hålla arbetstunneln och det så kallade mellanpåslaget i Severtorp uppe på åsen öppet längre än planerat. Miljödomstolen håller nu förhandlingar i Förslöv om tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Visserligen är det första gången som det hålls miljödomstolsförhandling om Hallandsåsprojektet här i Förslövs bygdegård. Men förutom att lokalen är ny så är det bara en i en lång rad av sådana här förhandlingar genom åren. Att det blivit så många beror så klart på att det här bygget blivit så försenat.

Idag handlar det om att man vill få förlängt tillståndet att släppa ut vatten från det så kallade mellanpåslaget mitt uppe på åsen i tre och ett halvt år. Och det beror på att man vill kunna använda mellanpåslaget som nödutgång för tunnelarbetarna och för under håll på borrmaskinen när den passerar där, först i östra och sen i västra tunnelröret.

Banverket vill ha tillstånd fram till den 14 juli 2013, och det är ett magiskt datum. För då går miljödomstolens tillstånd för bygget av huvudtunnlarna ut. Och om inte allting är klart då så blir det nya förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".