Viktigt fall i regeringsrätten

Frågan om arbetslösa skåningar ska förlora sin arbetslöshetsersättning om de tackar nej till jobb i Danmark, ska nu avgöras av högsta instans. Regeringsrätten har beslutat pröva ett viktigt pilotfall.

En arbetslös byggnadsarbetare i Värmland blev anvisad ett jobb i Norge, men tackade nej. Arbetsförmedlingen rapporterade det till a-kassan och mannen riskerade att förlora ersättningen. Med stöd av facket överklagade han, men förlorade i både länsrätten och kammarrätten.

Nu har högsta instans, regeringsrätten, beslutat ta upp fallet som bedöms som helt prejudicerande, alltså vägledande för hur bestämmelserna ska tolkas. Inte minst viktigt är det i Skåne, med tanke på att arbetsmarknaden växer samman med Danmark.

Advokat Fredrik Gustafsson driver målet åt den värmländske byggjobbaren och han ser många problem med att arbetslösa ska tvingas att ta jobb i utlandet.

– Det börjar redan när man ska lämna in skattedeklarationen för var ska man skatta och för vilka belopp? Andra frågor handlar om föräldraledighet, pension och vilka försäkringar som man måste teckna, säger Fredrik Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".