Snart rökförbud på anstalter och häkten

Från och med årsskiftet blir det helt rökfritt på kriminalvårdens anstalter och häkten runt om i landet. På Väanstalten utanför Kristianstad är många intagna upprörda över att de inte längre kommer att kunna röka på sina rum.

– Man ska få kunna röka om man vill. Man döms ju inte till att sluta röka, säger en av de intagna på Väanstaltens ungdomsavdelning i Kristianstad. Han röker inte själv men upprörs över den nya regeln.

För att minska brandrisken och förbättra arbetsmiljön togs förra året beslutet om ett totalt rökförbud inomhus på anstalter och häkten. Det har redan införts på vissa ställen och enligt Kriminalvården har det gått över förväntan.

Men hittills har förbudet tolkats väldigt olika och därför håller man just nu på att arbeta fram gemensamma riktlinjer som planeras vara klara i månadsskiftet

Fredrik Krafft är kriminalvårdare och rökombud på anstalten i Vä.

– Många säger att det blir jättejobbigt för dem och det har vi full förståelse för. Vissa säger att de ska tillfället i akt och försöka sluta. Vi väntar nu på centrala riktlinjer, säger Fredrik Krafft, kriminalvårdare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista