Datautbildningar vänder uppåt

Intresset för Kristianstad Högskolas tekniska utbildningar inom IT som finns i Hässleholm, har närmast fördubblats sedan förra året. Därmed bryts den nedåtgående trenden för datautbildningarna som startade med den så kallade IT kraschen i början på 2000-talet.

- Det beror på en större efterfrågan från IT-företagen. Plötsligt saknar man personal med utbildning, säger Karina Malmberg, verksamhetschef på Norra station i Hässleholm där utbildningarna finns.

Antalet högskolestudenter i Hässleholm vid utbildningarna datasystemutveckling, datasystem management och interaktiv ljuddesign är nästan dubbelt så många i år mot förra året då man inte hade fulla klasser.

För första gången fanns det reserver som ringdes in. Det är framför allt andelen svenska studenter som ökat. Högskolan har nämligen avtal med utländska universitet och därför är flödet av internationella studenter ganska jämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".