Ekologiska grisar släpper ut mest kväve

Ekologiskt behöver inte alltid betyda miljövänligt. Vetenskapliga försök som gjorts vid Statens lantbruksuniversitet visar att ekologisk grisproduktion kan ha upp till fyra gånger så stor negativ miljöpåverkan som konventionell produktion.

Eftersom ekologiska grisar vistas mer utomhus än vanliga grisar så äter de mer för att hålla värmen. Dessutom så innehåller de ekologiska grisarnas mat mer protein, vilket innebär att det blir en högre halt kväve i deras avföring. Mätningar som SLU gjort visar att ekologiska grisar kan släppa ut fyra gånger mer kväve och 1,4 gånger mer fosfor än konventionellt uppfödda grisar.

– Man kan undvika att ge grisarna proteinrikt grisfoder, säger Rolf Axel Nordström, ekologisk grisfarmare.

De ekologiska grisarna har andra fördelar.

– De bökar runt i jorden och då slipper man traktorer som släpper ut avgaser, säger Rolf Axel Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".