Allt mera knark tas av Skånetullen

Tullens beslag av narkotika blir allt större, och det allra mesta kommer in i landet via Skåne. Trots att tullen gjorde färre beslag under förra året jämfört med tidigare - så ökade mängden beslagtagen narkotika och dopningspreparat.
Mer än hälften av all narkotika som kommer in i landet tar vägen via Skåne. I siffror handlar det om att mellan 60 och 96 procent av den totala mängden beslagen görs av tullen i Skåne. - Det är oroande att trafikvolymerna ökar men tullen har ändå varit lyckosam, säger Per Corsing som är gränsskyddschef vid Tullen i Skåne. Stora mängden kat Det mest anmärkningsvärda i tullens beslagsstatistik 2002, som presenterades idag, är enligt Per Corsing att tullen hittar stora mängder av de tunga drogerna som till exempel heroin, kokain och amfetamin. Tullen i Skåne har beslagtagit nästan 5 ton av drogen kat och det är en rejäl ökning. Katbeslagen görs till 96 procent i Skåne. Öresundsbron används flitigt Förra året beslagtog tullen i Skåne 70 kilo amfetamin, 23 kilo heroin. Kokainbeslagen har ökat mycket jämfört med 2001, från 5 kilo till 23 kilo förra året. De allra flesta beslagen görs i personbilar som stoppats på Lernacken vid Öresundsbron. - De stora beslagen av narkotika visar att flödet in i landet är stort men hur stort är omöjligt att veta. Det är inte så att det bara är mängden narkotika som ökar. Tullen har också blivit mer effektiv, säger Per Corsing. Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".