Allt färre skriver högskoleprov

På lördagen fyller högskoleprovet 30 år och då skriver nästan 3 700 skåningar provet. Det är en minskning med nio procent jämfört med förra året.

Det är dessutom tredje hösten i rad som antalet personer som skriver provet minskar. Jan Lundkvist, provansvarig på Lunds universitet, tror att det beror på flera anledningar.

– Dels att arbetsmarknaden är god nu och sen har man genom åren utökat antalet studieplatser. Det får till följd att det är lättare att komma in på kurserna och då behöver man inte göra högskoleprovet, säger Jan Lundkvist.

Trenden kommer vända
Kopplat till intresset för att skriva högskoleprovet är intresset för högskolestudier. Malmö är en av få högskolor som fick fler studenter i år jämfört med i fjor. Men både i Lund och i Kristianstad minskade antalet helårsstudenter. Men Jan Lundkvist tror att trenden kommer att vända. 

– Vi behöver utbilda folk och arbetsmarknaden kommer inte att bli. Arbetsmarknaden kommer inte att bli bättre, arbetslösheten kan nog inte bli lägre än den är

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".