Personrånen minskar i Skåne

Antalet personrån i Skåne minskar, det visar statistik från Skånepolisen. Jämfört med 1999 har antalet privatpersoner som rånades 2002 minskat med nästan en fjärdedel.
Den gängse bilden är att allt fler personer utsätts för brott. Men enligt statistik från Skånepolisen är verkligheten en annan. 1999 rånades 1216 skåningar. Under förra året var den siffran 929 stycken, en minskning med 23,6 procent. De flesta rånen sker i Malmö. Antalet rån mot handikappade och äldre minskade också under samma period, och det gjorde även rån där den misstänkte gärningsmannen var under 18 år. Rån där gärningsmannen använde sig av skjutvapen har däremot hållit sig på en konstant nivå sen -99. Men trots att statistiken talar sitt tydliga språk så uppfattar inte någon av de poliser som P4 Radio Malmöhus talat med att situationen har förbättrats. Orsaken kan vara att brotten skulle ha ändrat karaktär, och uppfattas som grövre än tidigare. Till exempel nämner Ungdomsrånsgruppen i Malmö att det har blivit vanligare att unga använder sig av mopeder när de rånar andra unga, och att rånen är mer planerade än de var tidigare.
Julia Thorfinn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".