Polisen utbildar ordningsvakter

Lugn, stabil och ödmjuk. Så ska framtidens ordningsvakter se ut. Intresset var stort när polismyndigheten i Skåne i veckan höll grundkurs för blivande ordningsvakter och strävan är att motverka negativa schablonbilder.

– Vi vill förändra schablonbilden genom rekryteringen. Vi försöker få in blandat folk, vanliga människor med olika bakgrund som jobbar som ordningsvakter, berättar polisinspektör Mikael Långberg.

En bråkig krogkö och slagsmål på ett dansgolv är några realistiska övningar som de blivande skånska ordningsvakterna får träna på under sin två veckor långa kurs. Över hundra sökte till kursen

– Jag har jobbat som väktare i sju år. Det var dags att gå vidare i utvecklingen och komma vidare till detta, säger Andreas Hansson, en av de 24 som kom in.

Han har valt ordningsvaktsyrket för att komma nära människor och hjälpa till att få bort det onödiga våldet.

Ungefär en gång om året håller polismyndigheten i Skåne utbildning för ordningsvakter. Juridik, kommunikation och självförsvar är något av det som lärs ut.

En ordningsvakt har rätt att omhänderta personer och att använda handfängsel och visst våld. Polismyndigheten står för tillsynen och den som missköter sig, blir av med sitt förordnande.

– Problemet är att vi har även andra aktörer som arbetar i krogvärlden, vi har exempelvis entrévärdar, folk har inte klart för sig vad som skiljer dem åt och därför får kanske ordningsvakter klä skott för en del av de skriverier som varit om krogarnas personal, säger Mikael Långberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".