Boende vill ha gupp på Bennets väg

Många av de som bor i kvarteret Törnrosen i malmöstadsdelen Rosengård vill ha farthinder på Bennets Väg. Trots att Gatukontoret sa nej till farthinder efter en utredning redan 2003.

– Det ska vara farthinder där, de kör för djävligt där. Jag har en dotter som är fyra år och hon vågar inte gå här själv, det är som autobahn, säger Mustafa Diab, en av dem som upprörs över bilar som kör fort på vägen.

Tätt med barnfamiljer
Många barn och ungdomar rör sig på vägen kring pizzerian och kiosken vid Bennets väg en vanlig vardagskväll. Kanske inte så konstigt eftersom bostadsområdet Törnrosen med dess höghus är tätbefolkat med många barnfamiljer.

– Vi har en jättefarlig gata här där folk kör i 70 kilometer i timmen och struntar i att det finns små barn som plötsligt kan springa ut bland bilarna, säger Salah Siala som varit upprörd över buskörningen på Bennets Väg i Rosengård i flera år.

Namninsamling hjälpte inte
2003 samlade han in 144 namnunderskrifter för att få farthinder till vägen. Gatukontoret tog då upp ärendet men det blev aldrig några farthinder på Bennets väg

– När det gäller bostadsområden och återvändsgator finns inga belägg för att ett gupp skulle göra någon skillnad. Vi menar att de som bor i området ska visa hänsyn när de kör i området. Det är ju deras och deras grannars barn som vistas på gatorna, säger Håkan Fäldt (m), vice ordförande i tekniska nämnden i Malmö som var med och fattade beslutet.

Men det är inget som lugnar Salah Siala när hans barn ska gå ut och leka.

– Varje gång de går ut håller jag min hand över hjärtat för att det inte ska hända något, säger Salah Siala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".