Regionen skjuter till sjukvårdspengar

Den styrande femklövern i regionen tänker satsa 933 miljoner kronor i ökade anslag till hälso- och sjukvården nästa år. Oppositionen kallar det en normal budgetuppräkning som inte kommer att täcka nästa års ökade lönekostnader.

– Folk ska få tillgång till vården på ett sätt som de har rätt att kräva. Det är tre områden vi vill satsa på,. Det handlar om tillgänglighet i sjukvården, cancersjukvård och psykiatri, säger Henrik Hammar, moderat regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Trots att man gick till val på att kortare vårdköer är det idag fler patienter än förra året som står i kö till specialister. Förutom kortare köer var det inte så många konkreta förslag som presenterades idag när den borgerliga femklövern informerade om den nästa års budget, som klubbas i slutet på november.

En satsning på äldre är däremot planerad: Ett geriatriskt centrum skall starta under nästa år som ska se till nya kunskaper från forskningen faktiskt förs ut och används inom vården. Från nästa år ska också äldre kunna få hembesök av vårdspersonal, med start i Ystad och Österlen.

Men Ingrid Lennerwald som är socialdemokrat och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att de 933 vårdmiljonerna inte är mer än en normal budgetuppräkning och att det inte kommer täcka ökade lönekostnader nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".