Tandvård för fler hemlösa på gång

Den tandvård som stadsmissionen i Malmö erbjuder hemlösa kan komma att brukas även av hemlösa i andra delar av Skåne i framtiden. Stadsmissionshälsan i Kristianstad hoppas på att kunna bussa hemlösa i Kristianstad till Malmö för att få tandvård.

Svårigheten för hemlösa att få tandvård kan bero på många olika saker, många har tandläkarskräck och dessutom svårt att passa tider. Har de en gång missat sin tid är de inte välkomna tillbaka. Det kan även vara svårt att betala tandvårdsavgiften.

Ylwa Bandholtz, platschef på Stadsmissionshälsan i Kristianstad menar att fördelen med att Stadsmissionen skulle erbjuda tandvård skulle vara att de redan känner de hemlösa och deras problem och de hemlösa har byggt upp en tillit och trygghet hos dem.

Jimmi Nordström har själv inte många tänder kvar i överkäken och minns när en kompis fick gratis tandvård för några år sedan i samband med en tillfällig satsning i Malmö.

– Han var så glad att han kunde skratta och fått nya tänder helt gratis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".