Många viltolyckor rapporterade

Just nu är det den tid på året då flest viltolyckor inträffar i Skåne. De senaste två dygnen har 29 olyckor rapporterats in till polisen. Men totalt sett så har antalet trafikolyckor med vilt minskat i Skåne det senaste året.

- Rådjursolyckorna minskar men vildsvinsolyckorna ökar, men de är en mindre del av olyckorna, säger Hasse Persson, polis och ansvarig för viltolycksorganisationen i Skåne.

Totalt sett inträffar ungefär 3600 viltolyckor i Skåne under ett år och flest olyckor sker under höstmånaderna. Kortare och mörkare dagar är en förklaring till ökningen.

Enligt jaktförodningen finns det en skyldighet att märka ut och anmäla viltolyckor till polisen. Just utmärkningen vid olycksplatsen är något som det slarvas med.

Viltolyckorna inträffar ofta på samma platser och längs de stora vägarna.

- Tänk på hastigheten, var uppmärksam och försök ha ett vidseeende. Respektera även uppsatta skyltar, säger Hasse Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".