Danskar i Skåne får inte rösta

Det är många danskar, bosatta i Skåne, som inte får rösta i det danska valet om två veckor. Enligt den danska grundlagen måste man vara bosatt i Danmark för att få rösträtt. Det betyder att många av de över 20 000 danskar som bor i Skåne, inte får lägga sin röst i valet.

– Jag får inte rösta. Det är inte demokratiskt. Vi vill ju vara med och bestämma hur våra skattepengar används, säger Lars Hougaard, som är dansk men bosatt i Skåne.

Lars Hougaard skulle kunna få rösta om han skrev till myndigheterna att han bara bor tillfälligt i Malmö o tänker flytta tillbaka till Danmark inom två år men för Lars är det här en principfråga och han vill inte fuska sig till rösträtten. Några få danska politiker intresserade av Öresundsfrågor tycker också att det är orimligt att danskarna i Skåne inte kan rösta och tänker driva fråga i Folketinget efter valet.

– Det finns så många problem som det inte görs något åt. Det går alltför långsamt, säger socialdemokraten Karen Hæckerup.

Även den danske inrikesministern Lars Løkke Rasmussen håller med om kritiken men har hittills inte velat ändra på något. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".