Mellanmöte i Region Skåne

Man har inte tillräcklig koll på vilka besparingar som genomförs och vilka konsekvenser de får. Det ansåg socialdemokraterna, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vid Region Skånes fullmäktigemöte, och skickade tillbaka delårsrapporten till regionstyrelsen.

Mötet i Regionfullmäktige var något av ett mellanmöte. Om en månad ska budgeten för nästa år bestämmas, och då lär debatten gå aningen livligare.

Inför budgetdiskussionen vid nästa möte värmde man upp med att behandla delårsrapporten som redogör för hur det har gått för regionen ekonomiskt hittills i år.

De borgerliga partierna och miljöpartiet i majoriteten konstaterade nöjda att Region Skåne går med plus, medan minoriteten påpekad att det framför allt beror på den starka konjunkturen som gör att man får in mer skatt än beräknat.

Majoriteten talade om besparingar som gjorts och ytterligare besparingar, bland annat personalminskningar och effektiviseringar, som ska göras, medan minoriteten alltså inte var nöjda med underlaget utan tyckte att man borde redogöra tydligare för vilka besparingar som har gjorts, hur mycket de har sparat och vilka konsekvenser de planerade besparingarna får.

Resultatet blev att frågan skickades tillbaka till regionstyrelsen för vidare utredning innan den kommer tillbaka till regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".