Enkla metoder förebygger fallolyckor

Antalet dödsfall som orsakats av fallolyckor bland äldre har ökat kraftigt de senaste åren.

Fallolyckor är dessutom den vanligaste yttre orsaken till att äldre söker vård. Men genom åtgärder som hembesök och balansträning kan många skador undvikas.

Lisa Hansen som arbetar på Malmö stads forsknings- och utvecklingsenhet har skrivit en rapport om fallolyckor i hemmet.

– Fallskador kostar kommun och landsting i Sverige cirka fem miljarder kronor varje år. Det är också en av de viktigaste anledningarna till att man måste samarbeta i frågorna kring det förebyggandet arbetet, säger Lisa Hansen

Isoleras i hemmet
Många äldre blir isolerade för att de är rädda att ramla när de går ut eller rör sig i sitt hem säger Lisa Hansen. Så vinsterna med det förebyggande arbetet är inte bara ekonomiska. De vanligaste skadorna som uppkommer vid fallolyckor är höftfrakturer och olika typer av handledsskador.

– De bästa tipsen för att undvika fallolyckor är att försöka bibehålla rörligheten, att man går ut och promenerar och ser till att öva upp balansen. Apoteket har också enkla tips och råd för hur man kan förebygga fallolyckor i sitt eget hem, säger Lisa Hansen på Malmö stads forsknings- och utvecklingsenhet.

Ska användas i praktiken
Lisa Hansens rapport ska användas aktivt och i förebyggande syfte ute i äldreomsorgen. Förhoppningen är att den både ska kunna hjälpa personalen som arbetar med äldre och de äldre själva. Majken Johnsson bor i Malmö och tillhör den åldersgrupp som ofta råkar ut för fallolyckor. Hon tänker ofta på riskerna med att ramla i hemmet.

– Jag är väldigt försiktigt, allra helst när det börjar bli lite glatt eller halt ute. Barnbarnen säger; farmor tänk på lårbenshalsen. Hemma tittar jag extra på mattorna, det sägs ju att det är väldigt lätt att ramla vid mattor, säger Majken Johnsson i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".