Sovplatser ordnas för Lunds hemlösa

Härbärget i Lund där hemlösa kan finna en sovplats har blivit helt fullbelagt de senaste dagarna. Situationen har blivit så akut att frivilligorganisationerna fått ordna akuta platser för att tillfälligt täcka behovet av sovplatser.
- I onsdags satte vi oss ner och diskuterade hur vi skulle kunna lösa den akuta krisen, säger Monika Qvennerberg från Diakonicentralen. Samma kväll hade täcken och kuddar lånats ihop och tio tillfälliga sängplatser bäddats hos Röda Korset. Hon tror inte att det bara är den senaste tidens stränga kyla som gör att behovet av sängplatser är större nu än tidigare. - Idag finns det ingen som vet hur många som är hemlösa i Lund, men jag tror att de har blivit fler. Vi håller själva på att göra en kartläggning, säger Mobika Qvennerberg. För en vecka sedan bildades Hemlösas förening i Lund. De har varit med och diskuterat med de andra frivilligorganisationerna om hur den akuta krisen skulle lösas. På sikt vill föreningen kunna driva egen verksamhet för att kunna hjälpa dem som inte vill vända sig till socialtjänsten. Men så länge behovet finns kommer de tillfälliga sovplatserna hos Röda Korset finnas kvar. - Vi har sagt att vi kan ha de här platserna tillgängliga den närmaste veckan, men om behovet fortfarande finns kvar då så ställer vi självklart upp även i fortsättningen, säger Magnus Ericson från Röda Korset.
Julia Thorfinn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".