Skola låser dörrar efter misshandel

Elever och lärare på Tycho Brahe-skolan måste numer använda elektroniska nycklar för att kunna ta sig in till skolan. Säkerheten har skärpts efter en händelse i höstas när en elev blev misshandlad mitt under en pågående lektion av några personer som trängt sig in på skolan.
De tre huvudingångarna på gymnasieskolan hålls fortfarande öppna, men de övriga tio ingångarna är låsta. De elektroniska nycklar som eleverna redan använde för att kunna få ut en tallrik i matbespisningen, används nu även för att kunna passera dörrarna. - Det fungerar bättre än vad vi hade förväntat oss, säger Marwa El Wavi, elev på skolan som inte tycker att det är någon större skillnad mot tidigare. Tycho Brahe-skolan har rykte om sig att vara en lugn skola. Reaktionerna från elever, lärare och föräldrar på nyordningen med de låsta dörrarna har varit positiva. Andra skolor har också hört av sig och varit intresserade. - Föräldrar har tyckt att det är bra att vi agerar, säger Mats Ingelström, skolchef. Han tycker dock att det är ett nederlag när en skola på det här sättet tvingas låsa om sig. De nya nycklarna kan komma att ge eleverna nya möjligheter. Med dem kommer de kanske framöver också att kunna få tillgång till klassrum som står tomma dagtid och som fram tills nu varit helt låsta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".