Fem fick bankkontot tömt

Fem tonårspojkar och en 42-årig man i Landskrona misstänks för dataintrång och bedrägeri. Med hjälp av ett datavirus, en så kallad trojan, ska de ha lyckats föra över pengar från fem personers konton och enligt polisen handlar det om sexsiffriga belopp.

Det var i måndags som fyra pojkar i övre tonåren och en 42-årig man hämtades in av polisen. Bedrägeriet ska ha gått ut på att dom misstänkta skickat en bild till sina offer. Förtäckt bakom den fanns en så kallad trojan, det vill säga ett slags förtäckt spionprogram som gjort att pojkarna kunnat ta över de drabbades datorer och se koder, kontonummer och lösenord. Därefter har det varit lätt för dem att plocka åt sig pengarna.

Den här typen av brott är något helt nytt för Konsumenternas bank- och finansbyrå. Vad de jobbat med hittills är rent fysiska bedrägerier, när någon tappat sitt kort eller på något sätt varit oansvarig med sina koder. När det, som i det här fallet, utåt sett verkar vara kunden själv som fört över pengarna uppstår en knivig situation enligt dom.

Men än så länge har ingen som utsatts för det här hört av sig till Konsumenternas bank- och finansbyrå, vilket innebär att dom inte kommer att sätta igång någon utredning kring vems fel är i sådana här situationer. Det är i sig något som tyder på att bankerna har förståelse för när en kund utsätts för ett sådant här bedrägeri och ersätter de försvunna pengarna.

Polisen har nu tagit tonårspojkarnas datorer i beslag och ska handlägga ärendet så fort som möjligt, med hänsyn till dom misstänkta bedragarnas låga ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".