HSB Malmös tidigare vd inför rätta

Idag, torsdag, inleds rättegången mot HSB Malmös före detta VD, Johnny Örbäck.

Tillsammans med två andra personer misstänks han ha lurat HSB Malmö på sammanlagt 38 miljoner kronor och står nu åtalade för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

HSB Malmös före detta VD, Johnny Örbäck, som dessutom var en av Malmös ledande socialdemokrater i början av 1990-talet, är mannen bakom stadens nygamla landmärke, Turning Torso i Västa Hamnen. Men Johnny Örbäck har också lämnat ett skandalfyllt arv efter sig.

Turning Torso blev mångdubbelt dyrare än beräknat, Johnny Örbäcks egen pension från HSB var så frikostig att den nästan fick den förra styrelsen åtalad och nu är han alltså också misstänkt för att ha lurat HSB att göra tveksamma affärer.

Tveksamma affärer
Johnny Örbäck och hans två medåtalade, en fastighetsmäklare från Helsingborg och en före detta chef inom HSB är misstänkta för att under år 2000 ha sålt ett dotterbolag till HSB Malmö som var värt 16 miljoner kronor för bara 100 000 kronor och för att man år 2002 ska ha köpt ett annat bolag som var värt bara 100 000 kronor för 22 miljoner kronor.

HSB förlorade 38 miljoner
På det här viset ska man alltså ha lurat HSB Malmö på sammanlagt 38 miljoner kronor. Pengarna ska enligt åtalet ha försvunnit till ett konto i Luxemburg, men åklagaren kan inte säga om Johnny Örbäck eller de andra två åtalade faktiskt berikat sig på de här affärerna

Nekar till anklagelser
Alla de tre åtalade nekar till anklagelserna och Johnny Örbäck säger att HSB Malmö i slutändan faktiskt tjänat på affärerna.

Rättegången inleds i Malmö tingsrätt på onsdagen och pågår till den 14 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".