Åstorp står modell för lönsamt flyktingmottagande

Flera kommuner, däribland Malmö, sneglar nu på den modell som Åstorp har använt för att ta emot flyktingar. Modellen har gett kommunens flyktingverksamhet ett överskott i kassan på två miljoner kronor, pengar som ska stanna kvar i verksamheten.

– Vi hör hela tiden resonemanget att det kostar för mycket men vi har lyckats bevisa att det inte behöver kosta så mycket och att det till och med kan bli en vinst, säger Azad Jonczyk, integrationssamordnare i Åstorp.

Modellen går ut på att ansvaret för integrationskontoret har lagts under kommunstyrelsen och att man har skapat en närhet till flyktingarna genom att flytta ut kontoret till de lokaler där de får sin första svenskundervisning.

Modellen går ut på att man har lagt ansvaret för integrationskontoret under kommunstyrelsen och skapat en närhet till flyktingarna genom att flytta ut kontoret till de lokaler där flyktingarna får sin första svenskundervisning.

Överskottet på två miljoner kronor i budgeten kommer att användas till flyktingarna senare. Pengar som Åstorp får från staten för sitt flyktningmottagande hamnar på ett eget konto och blandas inte i någon annan kommunal budget. Det är en av delarna i Åstorps modell för integration.

Och en annan är närheten till flyktingarna, kontoret ligger inte i kommunhuset utan vid Komvux där svenskundervisningen också finns. För den ekonomiska ersättning som flyktingarna får, gäller samma regler för sjuk-, karensdagar och semester som på arbetsmarknaden.

Snabbheten är också viktigt säger integrationssamordnaren Azad Jonczyk. Flyktingarna påbörjar studierna i svenska den första veckan de kommer till Åstorp och de skrivs in på arbetsförmedligen direkt även om de inte kan svenska än.

– De är inte längre passiva utan kommer in snabbt och lär sig svenska och kommer snabbt in på arbetsförmedlingen som arbetssökande.

Tre av de 44 flyktingar som finns i Åstorp har fått jobb med den nya modellen och ytterligare två är på gång.

– Det är bra med tanke på att vi bara har arbetat så här under ett års tid, säger Azad Jonczyk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".