Lagar kan förhindra alkotest

Rikspolisstyrelsen vill nu stoppa väktare från att göra rattfyllerikontroller i Ystad hamn. Enligt styrelsen är det förbjudet för andra än polisen att utföra utandningsprov. 

– Det strider mot reglerna för sådana här företag. De får inte utöva denna verksamhet, säger Lars Sjöberg, kommissarie på polisrättssektionen vid Rikspolisstyrelsen.

Sedan i maj har väktare från bevakningsföretaget Högestad security på uppdrag av hamnbolaget gjort nykterhetstester bland lastbilschaufförer och andra bilister som anländer med färjorna till Ystad hamn. Mellan maj och september har man gjort nästan 20 000 utandningsprov ertappat 127 rattfyllerister. Bara i augusti månad tog man 40 stycken.

Om en chaufför har för hög alkoholhalt i utandningsluften så tas han eller hon åt sidan och polisen tillkallas. Men testerna är helt frivilliga.

– Man informerar på båtarna, efter ett medgivande så får de blåsa, säger bevakningsföretagets vd Steve Hansen.

Men om testerna är frivilliga eller inte spelar ingen roll, enligt Lars Sjöberg på Rikspolisstyrelsen.

Det är länsstyrelsen i Skåne som nu ska avgöra om testerna får fortsätta och där säger man att Rikspolisstyrelsens åsikt väger så pass tungt att man troligtvis kommer att sätta stopp för väktarna. 

– Polisens resurser räcker inte till. Vi ser ett allmänintresse att det inte kommer ut rattfulla på vägarna, säger Steve Hansen.

Lennart Nilsson på polisen i Ystad förstår invändningarna mot testerna, men är ändå förvånad eftersom han tidigare fått beskedet att upplägget håller rent juridiskt.

– Jag har föredragit ärendet för polismyndigheten i Skånes chefsjurist som inte hade några synpunkter på förfaringssättet, säger Lennart Nilsson, biträdande närpolischef i Ystad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".