Videomixblockad kan drabba hela kedjan

Konflikten mellan Handels och Videomix Syd fortsätter och har nu pågått i en och en halv månad. Men den kan även drabba butiker som inte alls är inblandade när folk bojkottar hela Videomix.

– Det finns en risk att kunder låter bli att handla på Videomix överhuvudtaget, säger Gunnar Lydin, förste ombudsman på Handels i Kristianstad och medveten om det här.

Konflikten mellan Videomix Syd och Handels går ut på att hyrfilmskedjan inte vill skriva på kollektivavtal. Sedan den 13 september har tre av butikerna varit uttagna i strejk och resten får nu finna sig i bland annat stoppade varuleveranser. I hela Skåne finns det 17 Videomixbutiker.

Tio av dem ingår i Videomix Syd AB som är i konflikt, men sju är istället en del av Videomix Sverige och sköter sig i stort sett själva, som enskilda köpmän. Men logo och namn ser likadant ut för kunden. Än så länge har inga av de sju butikerna märkt av att kunderna sviker på grund av likheten till dom blockaddrabbade butikerna, men om de skulle göra det tar inte Handels något ansvar.

Vi har inte lyckats få tag i någon på Videomix som vill uttala sig i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".