Byte av gasledningar stör i Malmö

Energibolaget Eon håller just på att byta ut gamla gasledningar i stora delar av centrala Malmö.

Arbetena har orsakat en hel del störningar i trafiken, något som många bilister och busspendlare som åker genom stan märkt av.

– Just nu är vi på Värnhemstorget och där blir det lite stökigt, det kan man inte komma ifrån. Vi gör det så snabbt vi kan och i och med att vi re-linenar blir vi snabbt klara, säger Jan Jönsson som arbetar på Eon Gas.

En mil ledning byts ut
Eons arbete med att byta ut de gamla stadsgasledningarna i Malmö har pågått från och till under flera år. Denna etapp har nummer tio av totalt tolv och motsvarar cirka en mil ledningar.

Byte ger högre tryck
Arbetena ska pågå fram till mitten av december och kommer att röra sig över stora delar av centrala Malmö. I de upp till 70 år gamla rören skickas i dag en blandning mellan naturgas och luft. Men genom att byta ledningarna kan man få bättre gasleveranser och skicka ren naturgas med ett högre tryck ut till kunderna.

– Många kommer fram och frågar vad vi gör. De tror att det är vattenledningar men våra gasrör är gula och vattenrören är svarta så de ser snabbt att det inte är vatten, säger Jan Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".