Hemlös man dog på härbärge i Lund

En sjuk medelålders man som inte hade någonstans att ta vägen när han skrivits ut från sjukhus, dog på fredagen på det tillfälliga härbärge som Röda Korset öppnade tidigare i veckan.
– Det är illa att det är så här, säger Erland Stensson (v), ordförande för socialnämnden i Lund som kommer att ta upp händelsen i socialnämndens arbetsutskott på måndag. Mannen hade vårdats på sjukhus. När han skrevs ut hänvisades han till socialförvaltningen som enligt uppgift uppmanade honom att åka till sin hemkommun. – Jag kommer att höra efter om och hur socialförvaltningen varit i kontakt med honom, kommenterar Erland Stensson. Mannen togs senare om hand på Röda Korsets nyupprättade härbärge i Internationella huset vid Tullgatan där han fick mat och en säng att sova i. På morgonen hade han avlidit. Erland Stensson tycker inte att det är rimligt att människor i Lund ska vara hemlösa och avlida på härbärge. Men vad kan politikerna göra? – Det kan jag inte säga på rak arm. I höstas utökades ju antalet platser på Frälsningsarméns härbärge. Nu får vi diskutera situationen igen, säger Erland Stensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".