Österlen lyser i helgen

I helgen är det Alla helgons dag och då kommer hela Österlen att lysa upp av aktiviteter på temat ljus. Alltifrån byar som kantas med marschaller till musiksatta eldshower lockar besökare ut på vägarna imorgon. Varje år kommer det till nya aktiviteter och fler byar som vill vara med på Österlen lyser.

På bara ett par år har Österlen lyser tillsammans med systerarrangemanget Upplysningstiden lyckats göra allhelgonahelgen till senhöstens stora höjdpunkt i sydöstra Skåne. Folk åker runt mellan byarna och tittar på alla ljusen folk ställt ut och besöker olika aktiviteter.

Att det finns två arrangemang på Österlen som fokusera på ljus och eld under allhelgonahelgen förvirrar ibland. Men medan Upplysningstiden bygger på samarbete mellan företag och konstnärer så är Österlen lyser mer än slags gräsrotsrörelse där man går mot färre centralt ordnade arrangemang och mer initiativ från byalag, föreningar och enskilda personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".