Många vill att Ales stenar blir världsarv

Föreningen Ales stenar samlar just nu in namnunderskrifter. Målet är att få regeringen att nominera stenformationen i Kåseberga till att bli ett av Unescos världsarv.

– Ales stenar är någonting som självklart måste bevaras, säger Krister Holmér, en av dem som valt att skriva på namninsamlingen.

Inga världsarv i Skåne
Unesco, som är en del av FN, har en lista över platser och miljöer som är viktiga att bevara till nästkommande generationer. Av totalt 830 så kallade världsarv finns 14 i Sverige, men än så länge inget i Skåne och det är något som Bob Lind vill råda bot på.

– Det kommer betyda oerhört mycket för Ales stenar. Framförallt så kommer det skötas bättre, till exempel skapas möjligheter för handikappade att se Ales stenar.

Regeringen måste ansöka
Än så länge har Ales stenars förening samlat ihop 21 000 underskrifter, men målet är att till nästa sommar vara uppe i närmare det tiodubbla. Förhoppningen är det ska förmå regeringen att ansöka om en placering för den skånska skeppssättningen på världsarvslistan. Lena Törnkvist skulle gärna se att det hände.

– Jag tycker Ales stenar är ett fint minnesmärke som verkligen bör bevaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".