Magsjuka i vården vill slippa karensdag

Ett stort antal anställda inom vården har smittats av vinterkräksjukan på sin arbetsplats och drabbas nu av löneavdrag för karensdagen.
– Men det vore rimligt att personalen slipper få minskad lön när man fått smittan på jobbet, skriver personalen på äldreboendet Löderupsgården till Ystads kommun. På en avdelning med 15 anställda insjuknade alla utom två kring nyåret, smittade på sin arbetsplats. – Vi gick i detta hela helgen med sjuka människor som kräktes och hade diarré och det är helt klart att vi har blivit smittade i jobbet, säger vårdbiträdet Birgit Nilsson, en av dem som nu drabbas av karensdag. – Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare att så många i personalen har insjuknat. Det gick på bara något dygn att hela personalstyrkan och alla de boende blev sjuka i caliciviruset. Men äldreomsorgschefen i Ystad Christer Neleryd är tveksam till personalens önskemål: – Risken är att vi skapar ett prejudikat om vi låter en viss personalkategori få lön under karensdagen. Liknande situationer uppstår med jämna mellanrum inom vården. – Vad vi kan göra är att ge personalen ett erkännande för ett gott jobb och för de besvär och de problem de har haft för att de har fått jobba betydligt mer, säger Christer Neleryd.
Lasse Olsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".