Skånska betor ersätter pumpan

Att göra lyktor av pumpor blev populärt när vi började fira Halloween i Sverige. Men det finns också en gammal skånsk tradition att göra lyktor av sockerbetor så här års som nästan fallit i glömska.

På Tomarps Kungsgård i Kvidinge har Margreth Anderberg-Fjellström tagit upp traditionen och där lyser betlyktorna hela helgen.

– Själv är jag från Ängelholm och där fanns ju sockerbruket på den tiden och när lastbilarna körde genom staden tappade de betor som vi ungar plockade upp och gjorde lyktor av.

Margreth Anderberg tycker dessutom att betor passar bättre att göra lyktor av än de amerikanska pumporna.

– Som du ser här har ju betorna mycket mer karaktär än pumporna har och då kan man titta på betorna och se vad de har för egenheter och då blir det grisar, monster, drakar eller vad som helst.

Margreth Anderberg bjöd in andra att vara med och göra lyktorna.

– Jag har haft en stor låda med betor och många som var här blev väldigt inspirerade och sa ”nästa år ska vi göra” så att jag hoppas det ska växa lite år från år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".