Tingsrätt sa nej till målsägandebiträde åt våldtäktsoffer

I det uppmärksammade våldtäktsärendet i Malmö där två pojkar häktades i fredags har en av flickorna som blev utsatt för våldtäkt fått avslag på att få ett målsägandebiträde.

Tingsrätten avslog hennes begäran då den tyckte att det var för dyrt. Det här har nu överklagats.

Ett målsägandebiträde kan utses för att hjälpa den drabbade under till exempel en förundersökning.

Domaren i målet, Nils Gerleman, säger att han inte ser något fel i att den flickorna delar advokat och att det är vanligt med gemensamma målsägandebiträden.

I förra veckan häktades två killar misstänkta för att ha begått grova våldtäkter mot två tjejer. Den ena tjejen, en 15-åring, bad om att få ett speciellt målsägandebiträde. Det är den person som är med ett brottsoffer vid polisförhör och rättegång.

Men tingsrätten har sagt nej för dom menar att det skulle kosta alldeles för mycket. Max Fredriksson, är advokaten som tjejen har önskat. Han har varit med tjejen och hennes mamma ända från början, och han är förvånad. 

– Jag har inte varit med om det tidigare. Det handlar om grov brottslighet och en ung person, säger Max Fredriksson.

Visserligen kan tingsrätten säga nej, om ett särskilt ombud gör det mycket dyrare. Men i det här fallet menar Max Fredriksson att han kostar lika mycket som någon annan. Och att tingsrätten verkar vilja spara in genom att ge ett och samma ombud till båda tjejerna i våldtäktsmålet. Nu har han överklagat beslutet till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".