Över 500 krossade rutor på Öresundståg

Öresundstågen har drabbats av stenkastning och krossade rutor, i en mycket stor omfattning de senaste åren. Under drygt ett och ett halvt år har så många som 500 rutor krossats. Hittills har ingen skadats men det har kostat mångmiljonbelopp att byta rutorna.

– Det är sabotage och fullständigt onödigt, sett ur ett samhällsperspektiv, onödiga pengar som vi måste spendera för att få tågen hela igen, säger Stefan Rindestig, tågtrafikutvecklare på Skånetrafiken.

– Bara rutorna och alla tillbehören runt omkring har hittills i år kostat över 3,5 miljoner kronor, till det kommer också hundratals arbetstimmar och tågen måste tas ur trafik och lägger man ihop alla dessa följdkostnader blir det dyrt, berättar Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ som kör tågen.

Det är framförallt i Landskrona, vid Maria, norr om Helsingborg och på pågatågsstationer mellan Malmö och Eslöv som skadegörelsen mot Öresundstågen varit som värst. Varje gång en ruta krossas sker en polisanmälan

– Varenda form av sabotage är allvarligt nog att polisanmäla. Förutom själva kostnaden och tiden det tar att laga så drabbar ju det här våra resenärer eftersom vi får färre tåg att köra med när tågen står på verkstad, säger Stefan Rindestig på Skånetrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".