Minderåriga flickor i Trelleborg sexutnyttjade

Ett tiotal minderåriga flickor i Trelleborg tros ha blivit sexuellt utnyttjade av äldre män som de kommit i kontakt med över Internet. Flickorna är mellan 13 och 15 år gamla.
Ungdomsenheten vid Trelleborgs kommun slår nu larm och säger kan röra sig om ännu fler fall än man hittills trott. – Vi vet att det förekommer och att det har spridit sig till fler områden, säger Lisbeth Gisselquist som är ledare för ungdomsenheten. Osäkert hur många Lisbeth Gisselquist vet inte hur många fler fall det rör sig om. Ett fall anmäldes till polisen i Malmö i oktober förra året. Två flickor ska då ha följt med män som de stämt träff med via Internet från Trelleborg till Malmö i bil. Anmälan, som gällde sexuellt utnyttjande och narkotikabrott bordlades i november. Det fanns aldrig någon misstänkt för brottet. Utredning lades ner Närpolisen i Trelleborg fick i november information om att minderåriga flickor i Trelleborg träffade äldre män via Internet. – Då inledde vi ett spaningsarbete i stan och pratade med ungdomar. Men efter några helger så rann det ut i sanden eftersom vi inte fick napp, säger Björn Schäfer som är närpolischef i Trelleborg. Kan vara fler Enligt Lisbeth Gisselquist så har det dock inträffat fler fall sedan dess. – Både räddningstjänst, ambulans, polis och fritidsledare är ute på kvällarna nu, säger Lisbeth Gisselquist. Vi tror att vi har lyckats störa trafiken, men inte att vi har stoppat den. Idag ska närpolisen och socialtjänsten träffas, och om det behövs kommer spaningarna att tas upp igen säger närpolisen. Populära internetsidor övervakas På Ungdomshuset Gasverket har fritidsledarna pratat mycket med ungdomarna om att man måste tänka sig för när man har kontakter på Internet. En av fritidsledarena på Gasverket har också fått i uppgift att hålla ett extra öga på populära internetsidor, för att försöka se om ungdomar från Trelleborg till exempel lägger ut fotografier på sig själva. – Ikväll har vi dessutom extra personal inne om någon vill prata av sig, säger fritidsledaren Mats Andersson. Handlar inte om prostitution Lisbeth Gisselquist betonar att de flickor som råkat illa ut inte har haft för avsikt att prostituera sig. – De har inte fått några pengar. Det här är deras sätt att skaffa nya kontakter när de inte tycker att det händer så mycket spännande i deras liv, säger Lisbeth Gisselquist.
Julia Thorfinn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".