Nytt tätninsmedel utvärderas

När Citytunnelbygget i Malmö nu fortsätter in i mer poröst berg med mer vatten finns det risk att den tätning med cement som man tidigare använt inte längre räcker för att hålla berget tätt.

Därför utvärderas just nu ett tätningsmedel som innehåller ett ämne som kan vara skadligt om det läcker ut i mark och vatten.

Men enligt miljöförvaltningen är risken för läckor är mycket liten, och medlet ska bara användas i nödfall.

– Man vill så långt som det är möjligt slippa använda annat än cementbaserade injekteringsmedel men man vill ha det här som en nödutgång, säger miljöförvaltningens inspektör Magnus Hammarskiöld.

Vill helst se cementtätning
Magnus Hammarskiöld berättar att efter Hallandsåsskandalen vill man använda cementbaserade tätningsmedel i så stor utsträckning som möjligt. Tanken är att Carbostop G bara ska användas i nödfall om det skulle uppstå läckor i de porösare delarna av berget.

Godkänt för prov
Medlet har godkänts av miljöförvaltningen för utvärdering och det beskrivs som ett superstarkt fogskum som härdar på 30 sekunder i kontakt med vatten.

Kan vara skadligt
Men Carbostop G innehåller också ämnen som är farliga att andas in och som skulle kunna skada växt och djurliv om det skulle läcka ut.

Späds ut
Enligt Miljöförvaltningen ska man begränsa användningen så att ifall det läcker ut, blir så små mängder att det inte skadar vatten och mark.

– Man har gjort undersökningar, utredningar och beräkningar på vilka halter som kan komma ut om det skulle läcka ut i ytvatten eller grundvatten och jämfört det med giftighetsnivåer och risken för att det skulle komma upp i så höga halter att det skadar miljön är väldigt liten, säger Magnus Hammarskiöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".