Långa köer till uppkörning

Det är långa köer till körkortsproven. I Malmö får man vänta i upp till 90 dagar och 75 i Kristianstad. En av anledningarna till det är att de blivande bilförarna inte är tillräckligt förberedda när de kommer till proven.

– Det har blivit en annan inställning till det här med provet. Man ser inte så allvarligt på provet. Många uteblir från och det är frustrerande då köerna växer, säger Lars Andersson på Vägverket i Helsingborg.

En som väntar på att göra sitt körkortsprov är Catrin Dengel Gullstrand och hon förstår varför vissa chansar på att göra ett körkortstest fastän de kanske inte är helt redo.

– Det kan ha att göra med att det är väldigt dyrt att ta körlektioner. Man kan försöka komma undan lite snabbare och med det få köra upp lite tidigare, säger Catrin Dengel Gullstrand.

För att komma åt dem som slarvar med att plugga och övningsköra börjar Vägverket införa nya regler den 15 november. De som skriver eller kör upp för första gången ska då få företräde i kön och det här ska förhoppningsvis motivera folk till att förbereda sig bättre.

– Det här ska vara helt genomfört 1 februari 2008. I juni ska man genomföra ett sammanhållet provet där man kan boka teori- och körprov samtidigt, säger Lars-Göran Olsson på Vägverkets sydvästra förarenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".