Skåningar åker till Danmark för NUPP-test

Gravida skånska kvinnor åker till privatkliniker i Danmark för att göra ett så kallat NUPP-test där man kan upptäcka kromosomförändringar på fostret eftersom testet bara erbjuds vid ett fåtal svenska sjukhus.

På ultralyddsklinikken i Köpenhamn märker man nu en klar ökning av svenska patienter och idag tar kliniken emot runt 20 svenska kvinnor i veckan.

En av dem som varit där är 32-åriga Sara från Kristianstad.

– Det är ju naturligtvis ingen som vill ha ett sjukt barn men sedan samtidigt får man respektera om man vill kolla upp det eller inte. Så självklart tycker jag att det ska vara en rutinundersökning.

Bengt Walles som är verksamhetschef på kvinnokliniken i Kristianstad ser NUPP-testet som ett bra alternativ eftersom det finns en missfallsrisk med fostervattensprov. Han hoppas att man bara inom några år kommer att kunna erbjuda testet i hela Sverige och berättar att det finns en stor efterfrågan.

– Det är väldigt många som vill få detta gjort. Vi vill också få starta upp med detta. Då måste mödrahälsovårdspersonalen och alla som är involverade i rådgivning till föräldrar få utbildning i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".