Utsatta flickor ska få hjälp

Flera skånska kommuner ska samarbeta för att hjälpa utsatta flickor i Skåne. Enligt planerna ska flickor som behöver komma hemifrån kunna bo i särskilda familjehem.
De skånska kommunerna planerar att bygga upp en bank med familjehems- och jourhemsplatser runt om länet. Platser som sedan kan användas när en flicka behöver skydd, antingen i den egna hemkommunen eller på hemlig ort. Hjälper varandra - Om en flicka från Landskrona behöver skyddat boende kan hon inte bo Landskrona, säger Gunlög Stenfeldt som är sociallchef i Landskrona. Då hoppas vi att Hässleholm lagt en plats som vi kan utnyttja. Nästa gång kan vi kanske hjälpa en flicka från Ystad. Det är en arbetsgrupp med representanter från några skånska kommuner har arbetat fram den här modellen och ännu fler kommuner har visat intresse för den. Lättare hålla hemligt Enligt Gunlög Stenfeldt har en bank med familjehemsplatser flera fördelar. En av dem är att en institution inte skulle kunna hållas hemlig särskilt länge. En annan är att systemet med en bank av familjehemsplatser är flexibelt och kan anpassas efter flickornas behov. En del flickor lever i en så utsatt familjesituation att de behöver bo på hemlig ort medan andra bara behöver få lite distans till familjen. Stort mörkertal En kartläggning har gjorts för att ta reda på hur många flickor som behöver skydd. - Mörkertalet är stort men uppskattningsvis handlar det om 200 flickor i Skåne, men bara tio är identifierade, säger Gunlög Stenfeldt som tror att fler kommer att söka hjälp när flickorna upptäcker att det finns hjälp att få. Under våren ska planerna konkretiseras och man hoppas att de skånska kommunernas familjehemsbank ska komma igång i maj. Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".