Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Integration på jobbet

Kemira i Helsingborg har tillsammans med företaget Becton Dickinson valts ut av LO som goda exempel på företag där integrationen fungerar. På fredag ska representanter från företagen medverka i en konferens för anställda och ansvariga på Helsingborgs kommun.
- På det här företaget märks det inte om man bryter eller är annorlunda. Alla är så vana. Orden är Oliva Lothas, en av många anställda på Kemira som har invandrarbakgrund. Hon kommer från forna Tjeckoslovakien och har arbetat på Kemira sedan 1985. Oliva Lothas är inte heller ensam om att ha invandrarbakgrund på sin avdelning. En kollega kommer från Tyskland, en annan från forna Jugoslavien. Ingen medveten strategi På Kemira har 90 av de 700 anställda invandrarbakgrund, det motsvarar 13 procent något som ganska väl speglar hur det ser ut i samhället utanför företagets väggar. I Helsingborg är 15 procent av invånarna födda utomlands. När personalchefen Lisa Persson fick inbjudan att delta i integrationskonferensen på fredag började hon undersöka på vilka befattningar de anställda med invandrarbakgrund arbetar inom och upptäckte då att de fanns på alla avdelningar och på olika nivåer, såväl inom tillverkningen som på tjänstemanna- och utvecklingssidan. - Att anställa personer med olika etnisk bakgrund har inte varit någon medveten strategi från företagets sida förrän på senare år, säger Lisa Persson, men numera finns målen nedskrivna i vår jämställdhetsplan. Flest europeer På företaget i Helsingborg finns omkring 20 nationaliteter representerade och minst lika många språk. De flesta kommer från Europa men några anställda har sina rötter i Iran och Irak. En förklaring till att såpass många av de anställda har invandrarbakgrund är att Kemira är ett internationellt företag med verksamheten utspridd över hela världen, förklarar Lisa Persson och fortsätter: - Det viktigaste inom det här företaget har alltid varit att rätt person ska vara på rätt plats oavsett nationalitet.
Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".