Försäkringskassan lurad på miljonbelopp

Försäkringskassan har sannolikt blivit lurad på över två miljoner kronor av det företag från Ängelholm som polisanmäldes i april förra året.
Företaget som misstänks ha lurat till sig pengarna tillhandahåller assistenter till funktionshindrade personer. Det var under sommaren 2001 som Försäkringskassan fick ett anonymt tips om att allt inte stod rätt till med det aktuella företagets rapportering av utförda tjänster. Systematiskt fusk med tidlistor När försäkringskassan började undersöka saken visade det sig att företaget troligtvis under två års tid systematiskt har fuskat med inrapporteringen av tidlistor. I en del fall misstänks också företaget ha skrivit upp att två assistenter gjort ett jobb, som faktiskt bara utfördes av en assistent. Företaget polisanmält I april förra året polisanmälde försäkringskassan företaget, och då uppskattade Mats Nilum, enhetschef på Försäkringskassan i Ängelholm det rörde sig om en miljon kronor som företaget lurat till sig. Nu visar utredningen att det sig att det troligtvis är över två miljoner kronor som betalats ut för mycket till det fuskande företaget. Kräver företaget på drygt 2,3 miljoner Försäkringskassan har fått klartecken av tingsrätten att kräva företaget på drygt 2,3 miljoner kronor och åklagaren väntas väcka åtal inom kort.
Wivan-Kristina Sandberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".