Förhandling i kammarrätten om Öresundstrafiken

Nu inleds avgörandet om Öresundstrafikens framtid. SJ har överklagat att det är danska DSB som givits rätten att köra tågen på båda sidor sundet från och med 2009. På tisdagen hålls förhandling i kammarrätten i Göteborg

Det handlar om en av de största tågupphandlingarna någonsin i Skandinavien, ett kontrakt om att få köra Öresundstågen på båda sidor sundet mellan 2009 och 2015, ett kontrakt värt närmare åtta miljarder kronor.

I somras så förlorade SJ upphandlingen av Öresundstrafiken mot Danska DSB, men valde att överklaga beslutet. SJ menar att DSB får statligt stöd och att de därför kan lägga lägre anbud och SJ menar också att själva modellen som användes för att utvärdera anbuden inte var affärsmässig,

Den danska överklagandenämnden för offentlig upphandling avvisade i början november SJ: s överklagande. Därmed så är alla hinder för DSB undanröjda på den danska sidan.

Men på den svenska sidan finns det fortfarande hinder kvar. SJ: s överklagan fick i och för sig inget gehör i länsrätten i Skåne, men det beslutet har nu alltså överklagats till kammarrätten, som idag håller förhandling i ärendet. På SJ är man trots de tidigare bakslagen, fortfarande optimistiska.

– På lång sikt är det vitigt för våra resenärer att de får ett tågsystem som är sammanhängande genom hela Sverige, säger Mark Vadasz, presschef på SJ.

På kammarrätten så hoppas man kunna komma fram till en dom i målet innan jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".