Brobyggare ska förhindra stenkastning

Stenkastning var ett problem för räddningstjänsten vid den stora branden på Koppargården i Landskrona i måndagskväll. Även Malmö har problem med detta. Nu gör brandkåren i Malmö ett nytt försök med så kallade brobyggare, som ska informera vuxna med invandrarbakgrund om hur räddningstjänsten jobbar.

– Vi måste upplysa om problematiken som räddningstjänsten stött på med stenkastning och vad som händer om folk lägger sig i räddningstjänsten arbete, säger Braem Sager, ny brobyggare inom räddningstjänsten i Malmö.

Precis som i Landskrona har räddningstjänsten i Malmö också i år ibland mötts av hotfulla situationer med sten- och äggkastning eller att grupper av nyfikna inte flyttar på sig och respekterar avspärrningar.

I ett tidigare försök för två år sen provade räddningstjänsten att projektanställa fyra brobyggare med stora språkkunskaper som följde med ut på utryckningar i bostadsområden där det varit problem. 

Nu gör man ett nytt försök med två brobyggare. De ska inte med på utryckningar utan i första hand söka upp vuxna med invandrarbakgrund för att informera.

– I den diskussion som sker i hemmet har kanske de vuxna inte den kunskapen som barnen har. Vi är ofta ute i skolorna och informera. Vi når inte de vuxna på samma sätt som barnen, säger projektledaren Andreas Berg på räddningstjänsten.

De två nya brobyggarna i Malmö, Zarko Ilioski och Braem Sager, kommer att söka upp vuxna i föreningar och bostadsområden.

– Alla behöver någon slags information för att de ska få ett säkert bostadsområde, säger Braem Sager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".