Stor ökning av bostadsinbrotten

Antalet bostadsinbrott i Skåne har aldrig tidigare varit så många som under den senaste månaden. För nordöstra Skånes del är siffrorna närmast det fyrdubbla jämfört med samma period förra året och för det södra polisdistriktet närmast tredubblat.

– Jag blev ledsen och kränkt. Mycket av det som försvann har vi ärvt av våra föräldrar. Det är en del av vår identitet, säger Thomy Fjällhede, villaägare i Knislinge.

Tjuvar har  brutit sig in i 61 bostäder i nordöstra Skåne den senaste månaden. Förra året var det endast 16 stycken som drabbades under november månad.

Polisen står frågande till den rådande vågen av bostadsinbrott, men försöker kartlägga brotten i hopp om att upptäcka olika mönster som kan leda till att de får tag på tjuvarna. Det som är extra anmärkningsvärt, menar polisen, är att tjuvarna blir allt fräckare i sitt tillvägagångssätt. De stjäl mitt på dagen, mitt i villaområden och om det är nattetid värjer de sig inte för att bryta sig in även om folk är hemma och ligger och sover.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".