Butikslarm slås ut med apparat

En ny apparat som slår ut butikernas larmbågar har upptäckts i Malmö. Polisen grep på tisdagen en tjuv som med hjälp av en sån här apparat kunde stjäla larmade varor för 10 000 kronor, utan att butikens larm gick igång.

De två männen stoppade på sig varor i en stor bag på varuhuset Åhléns i centrala Malmö. Männen promenerade sedan ut ur varuhuset med stöldgodset utan att larmet gick. En väktare lyckades stoppa den ena tjuven och i hans jackficka hittade polisen en liten apparat som mest liknar en transistorradio, en apparat som slår ut larmbågar.

Polisen bestämde sig genast för att testa den.

– I fem av sex butiker slog ut den ut larmet, säger Mats Attin, kommissarie vid polisens centraljour i Malmö.

Det finns tre olika sorters butikslarm, ett som bygger på ett system med radiovågor och två som bygger på olika sorters magnetism. Den här apparaten slår ut de magnetiska larmen, men påverkar inte radiovågslarmen. Varifrån apparaten kommer vet man inte men den ska nu undersökas av polisens tekniker.

Inte heller inom handeln är man särskilt road av tanken på att den här apparaten blir allmänt spridd i kriminella kretsar.

– Det vore katastrof, då hörs ju inget, och det är på det vi tar tjuvar, säger Laila Lindahl, Lindexanställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".