Räddningsverket tar Kemira till Högsta domstolen

Räddningsverket går till Högsta domstolen för att få en del av Kemira kemis tillstånd upphävda. Anledningen är att myndigheten vill ha tydligare regler kring hur tillstånden ska ges.

Enligt Per-Olof Wikström på Räddningsverket handlar det här egentligen inte om just Kemira, utan man är ute efter ett principiellt beslut.

Det här är en väldigt byråkratisk fråga som har snurrat runt i mer än ett år hos miljödomstolen. Men vad det egentligen handlar om är att företag, som till exempel Kemira i Helsingborg, i dag söker ett tillstånd för varje verksamhet de har.

Vad Räddningsverket vill är att man istället ser till helheten, det vill säga alla verksamheter, för att få ett bättre säkerhetstänk. I förlängningen handlar det om att alla vi vanliga människor ska kunna känna oss trygga och inte gå omkring och oroa oss för en massa kemiutsläpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".