Telemast på vindkraftverk?

Efter Trelleborgs kommuns tillsvidarestopp för att bygga nya, fristående 3G-master, försöker nu operatörerna hitta alternativa sätt få upp sina sändare.
Det företag som bygger Telias och Tele 2:s nät har nu ansökt om att få förlänga ett vindkraftverk för att kunna placera sin sändare där. - Man vill göra ett nytt vindkraftverk 5 meter längre än vad reglerna föreskriver, säger Kjell Nilsson som är byggnadsnämndens ordförande i Trelleborg. I oktober beslutade byggnadsnämnden i Trelleborg att inga byggnadslov för nya fristående master för 3G-nätet skulle ges. Detta i väntan på att operatörerna skulle komma med mera information om konsekvenserna av att man bygger ut ännu ett nytt nät. Bland annat vad gäller strålningsriskerna och om man kunde samordna sin utbyggnad så att antalet master inte blev så många. Extra högt Däremot kan man inte säga nej om en sändare sätts upp på en privat byggnad. Flextronoics som bygger nätet åt Telia Och Tele 2 vill sätta upp en sändare på ett vindkraftverk i Isie. Ett mindre kraftverk ska bytas ut mot ett större och då vill Flextronics gå ifrån reglerna om att det bara får vara 50 meter högt. Man vill istället bygga 55 meter för att sändaren ska få den räckvidd som krävs. Ny ansökan Ett avslag fick man redan i december, men nu har man efter valet en ny sammansättning i nämnden och Flextronic hoppas på ett annat resultat. - Det är ju en ny nämnd nu och vi får väl se vad den har att säga om detta, säger ordföranden Kjell Nilsson. Och vad gäller 3G-masternas framtid i Trelleborg så antyder Nilsson att de förr eller senare kommer att tillåta byggnationer. - Vi tycker bara inte att vi har fått ordentliga svar på de frågor vi ställt till operatörerna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".