Svårt för Skåne att nå miljömål

Nio av Skånes miljökvalitetsmål blir mycket svåra att nå i tid, det framgår av årets rapport om miljötillståndet i Skåne som presenterades på måndagen. Antalet mål som är mycket svåra att nå har ökat och man efterlyser nu tuffare tag i arbetet.

– Vi tror att om man vidtar kraftiga åtgärder så kan vi komma till rätta med en del av målen, säger Elisabeth Hellmo, tillförordnad länsöverdirektör på Länsstyrelsen i Skåne.

Frisk luft, ett rikt odlingslandskap och levande skogar finns bland de nio mål som bedöms vara svåra att klara av tid. Det var genom ett riksdagsbeslut 1999 som Sverige fick 15 miljökvalitetsmål och senare lades även ytterligare ett till. Men det finns även en del miljömål som man tror är möjliga att nå till år 2020 men då krävs det nya åtgärder.

– Det gäller att få fram nya styrmedel, till exempel ekonomiska. Det gäller också att skapa ett ökat medvetande om miljöfrågor så att man ser kopplingen till vår välfärd, säger Kristian Wennberg som är tillförordnad miljöchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".