Sjukhusanställd smittad av tuberkulos

Universitetssjukhuset i Lund försöker nu hitta alla personer som under de senaste månaderna kan ha kommit i kontakt med en medarbetare vid sjukhuset som i veckan fick diagnosen tuberkulos.

Enligt sjukhuset är smittrisken mycket liten men bör ändå inte undervärderas.

– Risken är ytterst liten, det vet man sedan tidigare. Men det faktum att det trots allt finns en risk gör att vi vill undersöka alla som kan ha drabbats. Nyfödda barn och nyförlösta har en ökad risk så därför väljer vi dem i första hand, säger Irene Jakobsson, divisionschef på barn och ungdomssjukhuset i Lund.

Symptomen på TBC är hosta och feber och lunginflammation men är man sjuk en längre tid kan i värsta fall även njurar, skelett och binjurar angripas men upptäcker man bara sjukdomen i tid kan den behandlas med antibiotika.

Nu kartlägger man smittan genom att gå igenom alla som vistats på patienthotellet mellan den 15 september och 26 november då den smittade anställde fanns i huset. Man försöker också ta reda på Varifrån smittan kommit från början. När mammor och barn undersökts kommer även pappor erbjudas test men någon risk att eventuellt smittade mammor och barn för smittan vidare finns det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".